29 maj 2015

Nya sporrar

I går på träningen så tipsade Sophie om variera med ett par andra sporrar. Dels för att variera, men också för att Bazze lätt får skav och pälsen blir nött. Nu låter det kanske som att jag flårider och är superhård med sporrarna, men så är det ju inte. Han får bara lätt skav nu för tiden, tror det har med både våren och åldern att göra. Såg det av sporrarna förra sommaren, och han får alltid skav av gjorden på våren. Och dessutom var det skav av sadeln i vintras. Ja ni hör... Känslig...


Hur som helst så tipsade Sophie om ett par med en kula längst bak. De är i samma längd som jag har idag, men kulan gör så klart att de blir mjukare och minskar på skavet. Såg sen att Nina har sånna och hon sa att hon var nöjd. Så idag blev det inköpsrunda efter jobbet. Ska bli spännande att testa på måndag.

28 maj 2015

Blöt!

Lagom när jag gick ner till träningen, så började det smådroppa från himlen. Och en bit in på lektionen så regnade det ordentligt. Burr, vad blöt jag blev. Tänkte inte på det när jag red - men efteråt...

Idag fokuserade vi på att rida framåt. Och ännu mera framåt. Och att i det försöka hålla en bra form. Hehe, här har vi lite att jobba med. Vi är ju helt inne på en kort form, så att strecha ut är inte det lättaste. Men det känns bra att få lite mera fart. 

Har svårt att få igenom vänstersidan. Han biter sig lite fast och vill inte runda i sidan. I alla fall så struntar han i mig eller förstår helt enkelt inte. Nästa vecka ska Sophie rida och det känns bra. Det är så lätt att fastna i en ond cirkel.

Avslutade med att rida igenom programmet inför söndagen. Förutom att formen inte riktigt var med oss så kändes det bra. Men - jag måste lära mig att känna vad som är lagom fart i traven. När jag tycker det är lagom är han på gränsen till springig. Och när det är lagom tycker jag det känns lååångsamt. Men jag övar på att "vila i känslan".

27 maj 2015

Rensa o röja

Puh, idag var en sån där dag när ridlusten var som bortblåst. Att trimma var ingen idé, för jag hade bara suttit och åkt runt runt. Skogen då? Nä... Hade inte jättelust med det heller. Tog i stället tag i något som hängt över mig ett tag - nämligen att rensa o röja i stallskåpet och på logen. Åh, vad skönt det var! Lade flera täcken för tvätt, tog med mig saker hem att tvätta, tog hem saker för att sälja/ge bort... Ja, en riktig storrensning med andra ord. Huuur skönt som helst :)

Har lite ångest för att jag inte red idag. Det är ju tävling på söndag och jag har bara en riddag innan dess (Eija-Lerna har ju fredagar och lördagar) Jag vet innerst inne att det inte spelar någon roll, han kommer inte gå sämre på söndag för att han vilade idag. Kanske till och med tvärtom... Men den där osäkerhetskänslan finns där ändå... Rätt eller fel? Tja, nu är det bara att gilla läget :(

26 maj 2015

Banan igår :)

Igår var det musketösernas dag (alltså måndag) men jag fick tyvärr rida ensam. Challe står på vila just nu och Jenny A har ridvila av sig själv. Så jag fick trimma själv... Men ärligt talat tycker jag det är rätt kul också, det där att sitta och trimma på egen hand. 

Jag red igenom LB:1 i olika delar, alltså travdelen för sig och galoppdelen för sig. Jag övade mig med att få fram händerna och att rida framåt utan att bli lång. Nu när jag börjar få fatt i bakbenen så orkar han inte riktigt gå fram, men det går bättre och bättre. Jobbade också med vänstergaloppen och att verkligen komma åt med högerskänkeln - och att vända kroppen i färdriktningen. Haha... Svårare än man kan tro ;)

Dessutom provade jag på lite skänkelvikningar åt båda hållen. Känns riktigt bra när jag är moga med att inte ställa för mycket och att driva framåt med ytterskänkeln. Härligt - snart kanske det sitter :)

24 maj 2015

Skogen

Lite snabba bilder från dagens skogsritt med Mats och Sussie. Blev typ "bortanför och runt stora kärret", eller nåt ;)

Avslutade så klart med kaffe i solen :)



23 maj 2015

Åby

Idag har jag varit på hopptävlingarna i Åby, dvs Norrköping International Horse Show. Först en sväng på förmiddagen för att kolla unghästar, och sedan på eftermiddagen med Ulrika för att se de lite mer rutinerade. Är mer än lovligt imponerad över alla duktiga hästar och ryttare. 

Kul att se lite bra tävlingar också. Ska nog försöka komma ut lite mer och titta, bara för att det är kul :) Tycker ju det är roligt att se tävlingar (både dressyr och hopp) oavsett nivå :)

21 maj 2015

Soligt

Idag var det närmare 18 grader när det var dags för träning. Skönt visserligen, med det börjar bli hög tid att rida i t-shirt :)

När jag red fram så kändes Bazze inte helt samarbetsvillig. Jag misstänker att det kanske var lite träningsvärk från i tisdags. Hur om helst så blev det väldigt bra till slut. Jenny tog några bilder på slutet när vi travade av (därav den låga formen) och kolla in hur poppiga vi är i grönt och rosa. Jag äälskar färg! 

Idag jobbade vi med delar ur LA:3. Dels skänkelvikningarna (och öh, de kräver en del jobb innan de sitter. Men det är stor skillnad mot för bara några månader sedan) och dels förvända galopperna. Kul! 

Fick med mig några saker att tänka på och jobba med:
* Att alltid sitta åt "rätt håll" i galoppen. Jag vill gärna luta mig åt fel håll - och det känns som omöjligt att få fram rätt axel.
* Att inte tycka att det känns långsamt bara för att jag får ihop formen. I stället behöver jag släppa fram/upp huvudet och skänkla på.
* Att få fram handen på tygeln. Nu när jag tänker på det blir jag nästan tokig av att se på bilderna hur jag har händerna i knät. 

Det var en sån där skön kväll när "alla" var där. Love it!

20 maj 2015

Lite lagom

I kväll blev det lite lagom jogg på banan för att mjuka upp musklerna på Bazze efter gårdagens träning. Tycker han känns väldigt "med" mig. Jobbade en del vänster förvänd - och det gav resultat :) Hade sällskap av Lisa o Challe på banan. Alltid roligare att rida när man är två... 

Jenny var där och gosade med Fadero (som fick en skön stund i solen med gräs) och Nina grejade med Preston. Full fart med andra ord. 

Tog med mig skydd hem för att tvätta, men jag var inte helt smart. Tvättade nämligen vanliga skydd ihop med skydd med "ludd". Så nu sitter det ludd i alla kardborreband. Suck... Det kunde jag väl ha räknar ut... 

19 maj 2015

Elsa

Idag var en lite speciell träningsdag... Normalt sett tränar ju Eija-Leena på tisdagar, men eftersom hon var bortrest passade jag på att fråga om Elsa ville komma och träna i stället. Och det ville  hon :)

Måste säga att hon är otroligt duktig... Rider så mjukt, tydligt och följsamt. Redan när hon red fram så såg det så fint ut och de hade inga problem att "hitta" varandra. Härligt att se min häst bli riden så fint :)

När träningen väl drog igång så fick både Elsa och Bazze jobba på ordentligt. Men jisses så bra det gick. Jag fick flera aha-upplevelser om hur saker och ting ska se ut och ridas. Det blir så tydligt när någon annan gör det som vi också tränar på. Så nu är jag mer än sugen att träna jag också... Men jag får lugna mig till på torsdag. Hihi... 

Kul också att hinna prata lite med Annica och få lite rapporter om hennes nya häst :)

18 maj 2015

Lunka på i skogen

Efter gårdagens tävling var det skönt med en barbackatur i skogen tillsammans med Sussie o Challe. Vi red stigen mot sjön och bort runt anslagstavlan. Lite lagom tur sådär... 
Björkslyet har börjat växa så vi knappt såg stigen. Visserligen mysigt, men lite snårigt att ta sig fram. Sussie hamnade ju dessutom på lagom höjd för att få i sig en massa pollen. Attjo!!

Hade tänkt städa lite i mitt skåp också, men det hann jag inte med. Det får bli en annan dag :)

17 maj 2015

LA:1 i Norsholm

Idag var det alltså dags att rida årets första LA:1. Egentligen hade jag velat vänta... men å andra sidan skulle jag kunna vänta till dödsdagar innan jag känner mig redo. Så det var väl lika bra att kasta sig ut i det, hehe...

Maken var med som "stalldräng" och gjorde det med bravur. Skönt att han är så trygg och lugn - även om han inte har koll på det här med hästar.


Jag hade tur och fick en tidig starttid - så Sophie (som dömt klassen innan) hade möjlighet att hjälpa till på framridningen. Jag fick många bra tips och råd, som jag kan ta med mig framöver också. Både på övningar och hur jag ska fokusera. Framridningen kändes hur som helst bra... även om jag skulle vilja haft mer "tryck" i benen.

Väl inne i ridhuset så tycker jag att känslan höll i sig helt ok. En bit i i programmet så slamrade dock dörren på kortsidan till rejält (eller kanske inte dörren, utan mer de svarta "gummigrejerna" längst ner) och Baltazar slängde sig åt sidan. Haha, på filmen ser jag så förvånad ut.. Fattade inte vad han höll på med... Sen fortsatte det i samma stil. Varje gång vi gick förbi kortsidan, så fånade han sig.. Stannade eller hoppade åt sidan... Suck...

Red totalt ihop 56,32% - men det som känns lite förvirrande är att de låga poängen är i början av programmet. Alltså innan han började "hoppa omkring". Kan i och för sig hålla med när jag ser filmen... men på något sätt så visar det väl att jag inte riktigt är redo för LA. Så jag får fortsätta öva helt enkelt. Hade så gärna velat gjort det bättre idag... men ja ja...
Hm, vad är det här för rörelse..?

Min "lagkompis" från "Team Långkärr", red dock ihop över 67% och slutade på 3 plats. Rackarns så duktig hon är! Grattis Patricia :)

16 maj 2015

Suugen och målsättningar

Ihh, vad jag är sugen o laddad inför morgondagens tävling. Hoppas att det håller i sig och att vi får en bra känsla. Har en ny idé om hur jag ska hålla humöret på topp och skrämma bort de nervösa tankarna. Hur? Jo, poppa favoritmusiken i bilen. Det har jag ju helt glömt bort i år... 

Så vad är då målsättningen med morgondagen? Jag är som ni kanske vet "tvingad" att rida LA eftersom min tränare dömer LBn som jag hellre hade ridit. Men även om det känns läskigt, så vet jag att det är dags att testa nu igen. Flera saker övar vi fortfarande på (skänkelvikningar till exempel) men om vi har en bra dag så sätter vi dem godkänt. Ryggningen vet jag heller aldrig hur den går, men föresatsen är så klart att vi ska sätta den.

Om vi har ett bra flyt med en skön känsla, så hoppas jag att vi kan rida på godkänt. Helst godkänt på varje del så klart.

Om det känns tungt och osäkert, så är målsättningen att försöka lösa det i programmet och hitta en ok känsla trots alls. Att andas och att fokusera på varje del för sig. I det fallet är det tveksamt om vi kommer upp i godkänt, men det viktigaste är i så fall att se det som en övning och försöka andas mig tillbaka till en skön känsla.

Spännande ska det bli i alla fall :)

15 maj 2015

Igår...

Igår var det träning, som varje torsdag. Fick sällskap av Ulrika :) vilket var väldigt kul. Länge sedan vi hann prata lite mer på egen hand. Hon hjälpte också till att filma lite, så att jag fick se hur vi ser ut nu för tiden. Tycker faktiskt att vi är riktigt fina - men jag förstår vad Sophie menar när hon säger att jag ska flytta fram handen på tygeln... Och att jag ska mjukna i höger armbåge... 

Känslan var hur som helst väldigt fin. Till och från så får jag ihop honom så mycket både fram och bak att han tappar sin framåtbjudning. Men med lite lättridning och peppning så löste vi det också. Utom några gånger på slutet när vi mest gick på tvären. Hihi... 

Det blev också lite kämpigt i vänster förvända galoppen, men efter en del kickar så löste vi det också. Härligt ändå att känna att jag kan få Baltazar att jobba ordentligt, så att han blir trött och får använda sina muskler. Och förhoppningsvis sätta några nya :)

Avslutade med att rida igenom LA:1 inför söndagen. Kändes riktigt bra, även om vissa av vägarna blir lite "snabba". Jag fick med mig tre saker att tänka på:
1. Andas
2. Tänk på att högerbogen/sidan inte faller ut
3. Vägarna i skänkelvikningarna och förvända

Känner mig redo för årets LA-debut.  Nu är det dags!

13 maj 2015

Hovis

Idag var det dags för Bazze att få fina fötter igen. Som vanligt stod han mest och sov när Tessan jobbade. Duktig kille! Fortfarande lite, lite röta på två av hovarna. Hoppas att det ska försvinna nu när vädret blir torrare... Vi är ju så klart redan väldigt noga med att hålla ordentligt rent.

Efteråt så provade jag ett nytt träns. Eller... nytt är det inte alls, utan ett som Pamina haft tidigare. Men jag blev inte riktigt nöjd med det. Ska prova att smörja det för att se om det sitter bättre när det är mjukare, men är tveksam. Är inne i en "rensa, släng och sälj" period. Så allt som inte är helt ok eller som jag finner användbart åker sin väg nu. Så är det med det...

11 maj 2015

Woop woop

Uj uj, idag blev jag bara såå nöjd med ridningen. Måndagar brukar ju vi musketöser trimma tillsammans, men idag blev jag själv på banan. Jenny red i stället ut på Fadero tillsammans med Agneta/Preston och Sussie tog en myskväll med Challe. 

Tror det var nyttigt för mig att vara helt själv, för när jag kom till stallet var jag lite fast i tanken att "jag kan nog inte tillräckligt bra". Jag var trots allt sugen på att rida igenom LA:1, för på söndag är det ju (typ) debut för den på tävling. Jag red den två gånger förra året, men kom upp i knappt 60%. Förhoppningsvis ska vi passera godkänt i år :)

Hur som helst så var jag fokuserad i kväll och peppade Bazze när jag kände att han inte orkade eller hade lust. Och det gick så himla bra! I kväll skulle jag kunnat rida OS ;)
Det är så underbart att kunna hitta den här fina känslan på egen hand!

Avslutade med en dusch o schamponering - och så lite gräs i solen :)


10 maj 2015

I sakta mak...

Idag red jag ut i skogen med sällskap av Sussie och Sussi. Det gick i hela "0,5 km i timmen"  . Haha...
Det var i alla fall en skön tur med lite spännande inslag (när Fiona o Märta galloperade längst med staketet i sin hage), klättring o vadande i vatten. Regnet slapp vi också :)

Det stog att vi ridit en mil, men det låter långt... Så det var nog fel på gps:en tror jag. Den stack iväg som ett rött långt streck vid starten. Hmm...

Efteråt blev fika o snack i solen. Tills regnet kom... Då fortsatte vi fika i stallet. Haha...

Både Sohipe (min tränare) och Patricia min träningskompis) är och tävlar i helgen. Hittills har de båda ridit ihop strålande resultat med seger och andra rosetter. Såå duktigt! Är stolt över att få vara i samma team som dem :)

7 maj 2015

Bästa!

Efter kvällens träning kan jag återigen konstatera att jag har en fantastiskt bra tränare. (För er som inte vet, så är det Sophie Lindström som håller till på Långkärr gård utanför Norrköping. Ni hittar hennes hemsida på sittupp.se)

Hur som helst - idag fick jag ett pepp-talk eftersom jag var lite låg efter förra tävlingen. Det behövdes och nu är jag på g igen :) Sophie har så bra infallsvinklar och får mig att tänka på andra sätt än jag brukar. Som sagt... hon är den bästa!


Sen blev det träning så klart. Idag fick jag extra utmaning i att hålla händerna längre fram på tygeln och flytta fram handen längst halsen. Det gjorde att Baltazar kom upp med huvudet och in med benen. Han skulle fortfarande vara kort i formen, men genom att flytta fram handen så får han ändå mer plats för benen. Det blev så himla bra till slut.

Som sagt... älskar hennes sätt att undervisa och få fram det bästa ur varje elev och häst!

5 maj 2015

Borta?

Hm, ser att mitt inlägg från i söndags har försvunnit.... Ska se om jag kan skaka fram det ur paddan...

Hur som helst så red jag och Sussi/Fadero ut på klätterrundan. Skönt för Bazze att bara få skrutta runt i skogen efter lördagens tävling.

I går blev det en snabbvisit i stallet eftersom jag skulle på after work med arbetskamraterna. Min gamla kollega Åsa var också med. Så kul att träffa henne - för hon saknas oss i gruppen på jobbet.

Idag är det inget stall för min del, för Eija-Leena tränar. Jag har istället uppdaterat lite sidor här på bloggen och ändrat på lite färger... Så nu tycker jag att bloggen är vårfin :)

2 maj 2015

Tävling

I dag var det dags för årets första utomhustävling. Med regnet hängandes i luften tuffade Sussie och jag iväg till Vikbolandet strax efter nio. Jag var av någon anledning väldigt nervös... Det brukar normalt ge med sig när jag kommer till stallet. Men inte idag...

Hur som helst... Jenny A mötte upp på tävlingen (hon jobbade i sekretariatet) så alla musketöserna var på plats. Bazze var pigg o glad och trampade på ordentligt när Sussie skrittade fram honom. Jag valde (liksom de flesta) att rida fram i ridhuset. Baltazar kändes riktigt fin o framåt, mjuk och med för hjälperna. Jenny o Sussie gav också tummen upp (vilket är vad jag önskar, för jag ha med mig positiva kommentarer in på banan i stället för att höra vad som fattas).

I collecting ring kändes det också bra, men när vi kom in på banan och fick startsignal så kroknade vi totalt. Eller... Jag tyckte att vi kroknade och typ gav upp redan efter första volten. Men... När jag tittar på protokollet så fick vi bra poäng där, så om jag bara ridit vidare med in annan attityd så hade vi nog klarat oss bättre. Skritten kändes lååångsam och i vänster galopp så bröt han helt plötsligt av. Mitt i volten?! Superskumt...

Slutade på knappt 61% vilket ju kändes sådär. Men efter lite kaffe o kramar från musketöserna kändes det bättre.

Och när jag nu tittar på videon så ser det inte alls så trögt o tungt ut som det kändes. Så den lärdomen ska jag ta med mig... Andra kanske inte alls ser det jag tror, dvs en tråkig känsla för mig kanske inte syns för de som tittar på.