28 februari 2015

Dressyrkurs dag 1

I helgen har Sophie dressyrkurs på Långkärr för sina elever som tävlar. Vi var indelade i grupper och jag red tillsammans med Elin (som lånade Challe) och Patricia. 

Idag var temat framridning. Vi fick, utifrån våra egna förutsättningar, rida fram till en "tävling" och skulle vara klara efter en viss tid. Väldigt nyttigt för mig, eftersom jag oftast saknar en plan och gärna bara rider runt lite planlöst på stora volter. Fick med mig många bra tips idag :)

Baltazar var riktigt fin redan från början och känslan höll i sig hela passet. Kanske berodde det på att jag var taggad redan när jag vaknade i morse, hihi... Så jag var riktigt fokuserad från start och det lönade sig. Älskar att den fina ridkänslan håller i sig! Men å andra sidan... så hade det varit intressant att rida om Bazze varit ofokuserad och sprang "ponnytrav" Jag undrar jag hur det skulle gått ;) 

Och så tycker jag det är så himla kul att träffa "alla" och hinna prata. 

Idag flyttade förresten Linda och Tessan. Blev så tomt med en gång... :( 

27 februari 2015

Meenn....

Men vad är detta?
Jag ser ju att jag inte har lagt ut vinterbilderna som jag och Sussie tog tidigare i år! Huuur har jag kunnat missa det?

Får återkomma med det... för just nu hinner jag inte...
Men jag bjuder på en liten sneak-peak i alla fall :)

Läsa på...

I morgon är det dags för dressyrkurs i dagarna två, på Långkärr. Det är en del av uppstarten för hennes elever som tävlar. Ska bli kul att träffa  de andra tjejerna :) Känner de flesta - och även om de alla är betydligt yngre än mig så får jag vara med i gänget :)

I morgon blir det en gruppträning där fokus ligger på uppvärmning och att vara "förberedd" inför tävlingsstarten. Då rider jag med två andra tjejer och det är ett en-timmes pass.

På söndag är det en "clinic", där vi rider i tre olika grupper. De grupper som inte rider är med och tittar på övriga ryttare. Då ska vi gå igenom olika delar av program och även få bedöma rörelser och höra hur Sophie tänker när hon dömer. Ska bli jättekul att höra hur hon tänker om olika rörelser.

Så nu är jag laddad! Behöver bara läsa på lite program. Gulp...

26 februari 2015

Två veckor

Första inlägget från min padda som jag fick i födelsedagspresent. Jippie! 

I dag red jag första träningen på två veckor... Eller snarare första ridpasset på två veckor... Har ju varit på semester och då har Eija-Leena och Jenny A hållit igång Baltazar. De har gjort ett bra jobb, för Bazze kändes väldigt fin, mjuk och lyhörd. Det tackar jag för! 

Idag jobbade vi med att "få med" och "hålla ihop" yttersidan - och då speciellt ytterbogen. När jag fick till det blev det stor skillnad i både form och känsla, så det ska bli kul att jobba vidare med. Gjorde många övergångar skritt - trav - galopp - trav - skritt osv samtidigt som jag inte fick tappa bort ytterbogen. Körde också galopp innanför spåret. Haha, huuur kan något så lätt vara så svårt?

Hihi, kolla Bazzes tunga ;)

Sen gjorde vi något klurigt. Ni vet när man rider i skritt på en liten fyrkant och gör en framdelsvändning i varje hörn? Ja, den övningen gjorde vi... Först i skritt och sedan i trav - det gick väl rätt ok. Men sen skulle vi göra i galopp! Snacka om kortslutning i min hjärna när galoppskänkeln ska dras bak i själva vändningen. Precis hur svårt som helst... Jag var så koncentrerad att jag typ ställde mig på tå och lutade mig framåt. Hihi...

Pratade tävlingar också och jag börjar bli riktigt sugen. Har dock inte hittat någon bra innan Skogslotten och det känns lite trist och stressande. Men jag försöker att inte stressa upp mig över det - för jag vill ju tävla för att jag tycker det är kul. Det ska inte kännas som något jag måste.  Sugen blev jag i alla fall :)

Och så längtar jag till helgen och dressyrkursen. Tror den kommer vara jättebra :)

Igår!

Igår var ingen vanlig dag, för det var min födelsedag :)

Kom sent från jobbet och valde därför bort ridningen. Men så kan det vara ibland... Försöker att inte stressa upp mig över det. 

Träffade några nya stallgäster också. Kul :)

Nu ser jag fram mot kvällens träning. Börjar bli riktigt sugen... 

24 februari 2015

What ever...

Det här inlägget har inte mycket att göra med hästar alls... men idag är det en sådan dag...

Jag försöker verkligen att inte ta åt mig av saker och ting. Jag försöker att inte bära andras ansvar på mina axlar. Jag försöker att inse att jag inte kan lösa allt. Jag försöker att inse att jag inte kan hinna allt. Jag försöker att inse att ingen annan heller kan hinna eller kunna allt. Men ibland är det svårt...


Jag avskyr att känna när nedstämdheten och apatin kommer smygandes - det är då jag vet att jag är stressad så in i norden. Eller snarare att stressen har gått för långt .... När stallet, träningen och tävlandet börjar kännas som en press istället för att vara något som ger energi - då vet jag att jobbet tagit över för mycket. Igen!

När jag inte vill prata, inte vill umgås och mitt skratt känns långt borta...  När jag inte längre är mig själv....

Mitt arbete är av naturen stressig och jag är van att hantera många viktiga saker på en gång. Men när det samtidigt är rörigt och oroligt i organisationen - då sliter det allt för mycket. Jag är absolut lojal mot min arbetsgivare, men någonstans tar ju ändå orken och lusten slut.... Och det här känns inget roligt längre...

Jag vet att det går över. Jag vet att det blir bättre. Jag vet att alla har det tufft ibland. Men just idag vill jag bara tycka synd om mig själv....

Annons med Pamina

Nu har jag lagt in en annons med Pamina på Hästnet. Tipsa gärna om du känner någon som kan tänkas vara intresserad...


Klicka här för att komma till annonsen!

23 februari 2015

Bidde en tumme...

Första dagen på jobbet efter semestern - och jisses vad trött jag blev av det. Trodde jag skulle få lite energi i stallet, men det var dåligt med den varan också. Gjorde sysslorna i slow motion samtidigt som jag väntade på Sussie. Men - ett ridpass skulle väl få fart på energin tänkte jag. Jag hade ju plockat fram de nya programmen (LC:2 och LB:1) och tänkte rida lite av de vägarna.


Men tyvärr hade Sussie och jag missat att Sophie hade träning i ridhuset i kväll. Så det blev ingen ridning för oss - och det kändes ju lite snopet. Jag får försöka ta igen det i veckan - men "problemet" är att jag inte hade tänkt rida på onsdag heller, för så fyller jag år och tänkte för en gångs skull äta middag tillsammans med familjen. Haha...

Så i värsta fall hinner jag inte med någon ridning alls innan träningen på torsdag. Ja ja, så kan det gå...

21 februari 2015

Sportlov

Jaha, nu är snart sportlovet slut för i år. Älskar verkligen dessa vintersports-semestrar, så det är lite sorgligt att det är ett helt år till nästa gång. Vi brukar få till i alla fall två resor till fjällen varje år, men nu är det som sagt slut för i år... 

17 februari 2015

Någon här...?

Ho ho, är det någon här?
Som ni märker är jag det inte i alla fall ;)
Har lite annat att styra med i vecka men är snart tillbaka... 

15 februari 2015

Kavaj!

Jaha, tävlingssäsongen närmar sig. Och har jag köpt någon ny kavaj? Nej... det har jag inte. Hmm... 

Jag blir tokig om jag ska ge mig ut min gamla säck igen... Måste boka in lite shopping med Sussie. Hur jag nu ska få in det i schemat? 
Får väl köpa på nätet annars... Men är ju lite kräsen och vill ju kunna prova först... 

12 februari 2015

Stress :(

Känner ni igen de där dagarna när allt är så stressigt att det känns som att livet håller på att trilla ihop? Så har jag haft det idag. Inte bara stress för att det är mycket att göra utan också för att det är oroligt och irriterat på jobbet så att jag får ont i magen. Och tyvärr verkar ljusningen inte inom synhåll...

Det är dagar som dessa jag tackar min lyckliga stjärna för att jag har Baltazar och stallmiljön. Väl där torkar alla tårar och jag glömmer bort att vara sur, stressad, ledsen och arg. Bäst av allt är att träna dessa dagar för då är det fullt fokus som gäller. Så en träning var perfekt idag :)

Idag övade vi på att jag inte ska låta yttersidan bli för lång. Jag vill gärna ställa/böja för mycket inåt och släppa yttersidan. För att komma åt det (jag gissar att det är därför i alla fall) så red vi öppna i galopp och sedan i trav. Just det, vi gjorde öppna på volten också. Svårt var det. Men jag älskar att sitta och klura med sånt :)

Somnar nog ganska gott i kväll :)

11 februari 2015

Fortsätter...

Är helt förundrad, men den fiina känslan med Baltazar fortsätter :) Frågan är när vi når nästa trappsteg och det blir kämpigt igen? Nåja, just nu njuter jag av att Bazze är helt fantastisk och underbar att rida. 

Älskar att känna hur han jobbar och höra oss båda andas i kapp. Är en så fantastisk känsla!

Idag jobbade vi med skänkelvikningar och öppnor - och jag tycker att det börjar sitta mer och mer. Formen kändes så där superkort både fram och bak och han var mjuk som smör :) Bästaste finaste hästen!!

9 februari 2015

Ingen bild?!

Ops, det var liksom ingen ordning på mig och Sussie idag. Mest bara fniss och flams :) Vi missade till och med att ta den obligatoriska bilden. Aj aj ...

Jenny A var upptagen med annat idag, så vi var som sagt bara två. Vi bestämde oss på ett "markpass"... så Sussie linade och jag tömkörde. Konstaterade att det är svåårt och att jag måste öva oftare.

Innan vi åkte hem blev det en del prat med Sophie, Zanna och Mats. Trevligt som alltid :)

8 februari 2015

Tränat

Jaha, då har jag varit och tränat fast det är söndag kväll. Baltazar har inte gjort något rejäl träning på 1,5 vecka på grund av tappad sko, vaccinering och förkyld medryttare. Men nu var det dags...

Som vanligt när han inte hållt igång (dvs i dressyren) så var han lite stel och inte riktigt med. Jag fick kämpa med en hel del (till exempel att flytta undan och ställa inåt/utåt... Ja, inte på en gång så klart...) men till slut blev det så bra och jag blev så nöjd över både mig och Bazze. Hade en hel del kluriga galopp-problem. Men vi fixade dem genom att jag var envis. 

Såå nöjd med träningen! Snacka om energiboost!!

Islandshäst

I går firade vi Helenas födelsedag genom att rida islandshäst på Gibraltar. Vädret visade sig från sin bästa sida och vi fick en fantastisk förmiddag.

Jag fick rida en sexåring som hette Gleasir och maken, som bara ridit några få gånger tidigare red en tjugoåring som hette Banksy. Jag red sist i ledet och maken precis framför mig, så jag kunde rida upp o hjälpa till ibland. Blir så glad av att få dela en ridtur med honom och visa hur härligt det är på hästryggen.


Vi var ute i 1,5 timme och fick prova på både tölt och galopp. Mycket modigt med tanke på att vi hade två nybörjare i gruppen. Men både hästar och ryttare var jätte duktiga :) Bland annat galopperade vi över ett snöigt stort fält. Underbart med så trygga hästar :)


5 februari 2015

Blandad dag

Dagen idag har varierat mellan härlig tid med syrran, Jenny A och Sussie. Men också stress och ledsamheter. Lite upp o ned alltså. 
Tur då att jag har min Baltazar att mysa med, för då blir allt genast bättre :)

Vi tog det lugnt idag på grund av gårdagens vaccination. Blev en "promenad" på lina i ridhuset. Mest gick vi och lallade i skritt, men lite trav o galopp blev det också. Helt kravlöst..,

4 februari 2015

Vaccin och skogen

BIdag har Bazze fått sitt årliga vaccin. Veterinären kom mitt på dagen, så jag tog ledigt från jobben från lunch och framåt. Riktigt skönt - för det är mer än rörigt på jobbet! 

Hur som helst så fick Baltazar sina sprutor utan problem. Därefter tog vi en lugn barbackatur i skogen, typ sjövägen fram och tillbaka. Tessan var också i stallet och fick kollat tänderna på Mojje. Kul att hinna prata lite mer. Och så hade hon med kaffe och choklad. Mums! :)



3 februari 2015

Ny sko

Hade tur och fick ut hovis redan idag :) Skönt att det gick så fort, men har man en bra kompis så har man :)

2 februari 2015

Måndag utan sko

Som vanligt träffades Sussie, Jenny A och jag i stallet o kväll. Det är ju måndag ;)
Inspirationen var väl inte på topp hos någon av oss, så Jenny föreslog att vi skulle plocka fram lite bommar. Så det gjorde vi. Men... när jag fixade i ordning Baltazar så såg jag att han tappat en baksko. Typiskt! De andra sa att jag kunde rida ändå eftersom underlaget är så mjukt och att den tappade skon satt bak. Så jag tänkte att jag testar...

Tog det lite försiktigt men kände inget konstigt i steget. Däremot var han lite "ovillig" och bjöd inte på riktigt. Vet inte om det berodde på skon eller inte, men valde att inte pressa på honom. Så det blev lite kravlöst och kul :)

Vad det gäller Pamina så trodde jag att jag hade ett bra förslag på gång, men tyvärr blev det inget med det...
Pratade dock med en bekant på Bondesätter idag som väckte lite funderingar...
Och dessutom fick jag mail från ytterligare en bekant nu på kvällen... Så fortsättning följer :)

1 februari 2015

Nytt hem till Pamina?

Härom dagen fick jag ett samtal från Paminas fodervärd om att de inte längre har möjlighet att ha henne kvar. Fodervärden börjar snart gymnasiet och skolarbetet och andra hobbies gör att de inte längre hinner med att ha häst på heltid. Jag är så tacksam för den tid de har haft hand om henne - bättre kunde hon inte ha haft det... Men nu är det alltså dags för mig att hitta ett nytt hem till Pamina.


Min första spontana tanker var glädje över att Pamina nu kan komma hem till mig. Men jag förstår att det sannolikt inte är möjligt av flera olika anledningar. Dels så skulle jag inte hinna med Pamina på heltid samtidigt som jag också har Baltazar. Och dessutom vet jag inte om jag vågar stalla in Pamina på grund av hennes hosta. Senaste åren har hon ju gått på lösdrift och fungerat fint... Men frågan är vad som händer om hon går in på stall igen? (Och för er som undrar så har Långkärr ingen lösdrift och att inte ha henne i samma stall som Baltazar är inget alternativ om jag ska ha hand om henne. Det skulle jag omöjligt hinna/klara av.)
 

Det som kanske är mer realistiskt är att hitta ett nytt hem till henne. Jag tänker att hon skulle passa fint till någon (barn eller vuxen) som inte har några tränings- eller tävlingsambitioner. Hon är en fantastisk ponny för den som vill rida i skogen, rida lättare pass på banan och hoppa över lättare hinder. Hon är så stabil, stadig och harmonisk - att hon passar fint till nybörjaren eller den som av någon anledning blivit rädd för att rida. Hon trivs så klart bäst om hon får röra regelbundet på sig, så blir hon inte heller för pigg om hon stått till länge eller inte rids varje dag.

Ett annat alternativ är att hitta någon som behöver en sällskapshäst. Kanske någon som behöver en häst som sällskap i hagen men som ändå går att rida på ibland. Fast jag tycker det är lite synd om hon inte ska bli riden mer - hon har som sagt mycket att ge till den som vill ha en trevlig och stabil ponny.



Vet du någon som skulle vara intresserad av Pamina? Eller är du själv intresserad?
Tveka inte att höra av dig till mig på mail:  j.wibrant@gmail.com.

Jag söker framför allt en ny ägare till Pamina - och för rätt hem så kommer vi garanterat överens om priset :)


Information om Pamina
Du hittar lite mer information om Pamina under hennes flik här på bloggen, men här kommer också lite mer "konkret" info.

Pamina är en New Forest som är född 1992, dvs 23 år. Pamina är en stor C-ponny på 139,5 cm. När hon var yngre tävlade hon framför allt i dressyr, men senaste åren är hon mest riden i skogen blandat med lättare pass på banan och ibland riden för tränare.

Pamina är en mycket trevlig och stabil ponny som är fantastiskt enkel i all hantering. Jag skulle inte tveka att låta mina barn (eller annan nybörjare) hantera henne eller rida själva på henne. Eftersom hon är en äldre häst, så mår hon bäst av att få röra på sig regelbundet. Men det är inga problem att rida henne mer sällan (dvs hon blir inte pigg och knasig av att ridas sällan). Pamina är trafiksäker och kan klippas, spolas, lastas mm utan problem. Lugn och trygg att pyssla med i stallet.

Pamina bär upp även långa ryttare bra, både jag och fodervärden (som rider på flera av bilderna) är runt 170 cm långa. Jag skulle gissa att sonen på bilderna nedan är ca 130 cm lång.




Så vad har hon då för nackdelar? Jo, hon tycker inte om att vara ensam vilket gör att hon är svår att rida ut på själv eller att ha själv i hage/stallet. Det går... men kräver konsekvens och träning. Paminas fodervärd rider ensam på långa turer i skogen - men det har tagit ett tag att komma dit.
Dessutom så hade hon för ett antal år sedan problem med hosta. Detta löste vi med att hon numer går på lösdrift och inte får äta hö. Då fungerar hon fint :) Det borde inte heller vara några problem med att ha henne i utebox med torv som strö. Men jag tror tyvärr inte man kan räkna med att stalla in henne i vanligt stall...

Är du intresserad av att höra mer om Pamina så hör av dig på min mail; j.wibrant@gmail.com Kanske kan vi komma på en lösning som passar oss båda.