30 november 2014

Dag tre

Dag tre på Fridens har börjat med två hoppklasser. Och nu återstår ytterligare en :-)

Efter lunch blir det kür. Fiint!

Dag två

Ytterligare en rolig dag är till ända. Tänk vad det är härligt med hästfest i dagarna tre!

Idag har vi tittat på ponnydressyr och därefter Grand Prixen. Har en ny favorit i vinnaren Hans Peter Minderhoud :-) Så jag håller tummarna för honom så küren i morgon!

På kvällen var det hoppning i olika klasser och helt otrolig underhållning. Fantastiskt!

Däremellan hann vi med både att dricka champagne och shoppa. Tjoho!

29 november 2014

Häftigt

Oj vilken häftig dag det varit :-) Massa underhållning och bra ridning! Det enda som inte får godkännt är maten. Skärpning Friends!

Nu stupar vi i säng för att orka en dag i morgon också :-)

28 november 2014

Friends

Sådär, då är vi på plats i Friends för hästtävlingar i dagarna tre :-) Just nu dressyr, här Charlotte Haid-Bondergaard!

27 november 2014

Svart som natten

Igår drog jobbet ut på tiden mer än jag räknat med. Insåg att det inte skulle bli någon bra ridning när jag var så stressad, men ville inte heller bara låta Bazze stå. Så det blev enklast tänkbara, motion på lina utan inspänning eller nåt.

Svart var det ute också... ;-)

25 november 2014

Bildstudie

En liten bildserie från i lördags...
Jag hade lite svårt att justera i kombinationen, så det blev lite för nära flera gånger... Så även i just den här bildserien. Men vi kom ju över i alla fall ;)


24 november 2014

Tradition?

I kväll var det tredje måndagen (eller var det fjärde?) som Sussie, Jenny A och jag sågs i stallet för att trimma ihop. Vi funkar så bra ihop och har så himla roligt. Som Sussie sa; Det är som balsam för själen!

Jenny och Sussie delar på Challe - och Jenny red som vanligt först. Hon fick inte riktigt till det som hon ville och i stället för att bråka vidare så bytte hon efter en stund med Sussie. Sussie däremot hade värsta flytet idag och fick bland annat till en superfin vänster galopp. Heja!

Min plan (?!) var att rida sidförande rörelser. Började med att flytta undan på volten och när det fungerade så gjorde jag lite skänkelvikningar. Kändes bra :-)
Jenny peppade till att jag skulle göra några öppna och slutor också, så det gjorde jag med hennes hjälp. Tur hon var där och kunde coacha.... Jag är tydligen på rätt väg men både hon och Sussie ser att jag måste "runda" mer. Så jag övar på...

Nu blir det hopp i säng :-)

23 november 2014

Bilder från hoppträningen

Går fortfarande och är supernöjd efter gårdagens hoppträning :) Tänk att jag något jag gruvat mig för så mycket kunde vara så himla, himla kul!

Tessan och jag sågs som sagt en stund innan och fikade för att skrämma upp varandra. Tittase lite på när den andra gruppen startade sin träning - och fick hjärtat i halsgropen när vi såg att Sophie tog fram vattenmattan. Haha... ja vi är är lite ringrostiga när det gäller hoppning, fniss...

Värmer upp...

Hur som helst så var vi fem stycken i vår grupp, Tessan & Mojje, Patricia & Ferros, Johanna & Zidden, Emma & Roger och så jag & Bazze. Eija-Leena var snäll och ställde upp som min fotograf - jag var ju tvungen att föreviga när jag för en gång skull hoppade...

Vi började med att trava och galoppera över bommar. Sedan hoppade vi två små "titthinder" på diagonalen (vattenmatta och koner). Därefter blev det en bana med 8-10 hinder.

Små titthinder...

Jag var som sagt väldigt orolig för att Bazze skulle dra iväg på "bock-galopp" efter hindren. Men... efter att ha analyserat förra gången jag hoppade (hm, för typ två år sedan) så tror jag att han bockade iväg för att han hamnade i framvikt vid landningen. Jag såg ju på bilderna från då att jag lutade mig väldigt mycket framåt. Så den här gången så tänkte jag på att vara mer upprätt och att hålla upp Baltazars huvud i landningen. Vilken skillnad!! Det var bara en gång som han var "på gång" att bralla iväg - men annars så kändes det tryggt och säkert. Och oj, vad roligt det var att hoppa då när han inte rusade efter varje hinder.
Jorå, jättekul var det... hihi...

Fast jag ser på bilderna att jag håller ganska hårt i honom över hindren och inte vågar ge eftergift. Så det vill jag träna mer på - och jag tror att det kommer vara mycket bättre nästa gång när jag både känner mig tryggare och dessutom har sett på bilderna hur illa det ser ut. Tur att jag har en schysst häst som ställer upp och hoppar ändå :)
Hopp!

Sophie tipsade om att vi ska försöka hålla igång hoppningen själva, så länge underlaget på banan tillåter. Och det vill jag gärna göra... Tessan och jag pratade om att försöka ses för att hoppa tillsammans - och att kanske ha med någon som kan flytta lite hinder om det behövs. Hoppas vi kan få till det :)
Öronen framåt hela tiden :)

Det känns faktiskt som att hoppningen igår gjorde att min relation till Baltazar höjdes ytterligare ett steg. Vi fick en till "guldstjärna" i vår relation och någon mer roligt som vi kan göra. Nu känns inte mitt mål att vara med på en Pay & Jump så omöjligt att uppnå! Johanna och jag ska försöka göra verklighet av det tillsammans.

22 november 2014

Hoppträning - snabb rapport

Idag var det dags för hoppträningen... med stor H...

Men.. jag hade inte alls behövt vara nervös, för det gick riktigt, riktigt bra. Så länge jag sträcker upp mig och inte hamnar för långt fram så är det inget bus alls. Det var bara en gång jag blev för "framtung" som han gjorde ett försök, men det var allt :)

Eija-Leena var med och fotade och jag fick till några riktigt fina bilder på mig. Ska redigera till dem lite mer i morgon och lägger upp dem då... eller senare i veckan om jag inte hinner i morgon.


21 november 2014

Blandat...

Idag kom min hovslagare Tessan mitt på dagen, så jag passade på att ta ut lite flex från jobbet. Kom upp en stund innan och hann ut en sväng i skogen. Det blev skogstigen till sjön och tillbaka.

Jag passade också på att prova ut alla saker jag ska ha till hoppträningen i morgon. Bytte bett o tyglar på tränset och provade in martingalen. Så nu ska det nog gå bra i morgon (Även om jag låter lite nervös så ska det bli riktigt roligt. Tycker det är lite synd att vi inte fått till hoppningen... Vi får se om jag blir taggad eller avskräckt efter morgondagen...)

Sen kom Tessan och då städade jag lite i skåpet och hade ett telefonmöte med jobbet. Sedan mockade jag lite hage innan det var dags att åka hemåt igen...

Gårdagens träning

Även om rubriken antyder att det var träning igår, så var det inte jag som tränade. Maken var bortrest även denna torsdag och då blir det för många timmar för barnen att vara själva hemma om jag ska träna. Jenny A ställde dock upp och red. Dessutom så tränade hon Challe också (!) så jag gissar att hon har lite lagom med träningsvärk idag...Hihi...

Jag kunde dock inte hålla mig helt borta från stallet utan smet upp en kortis för att titta på Jenny. Knäppte några bilder och filmade lite åt henne också. Jag vet ju själv hur kul det är att se sig själv (tycker jag i alla fall...) så därför försöker jag fota/filma åt andra när jag får chansen.

Duktiga var de hur som helst. Jobbade med öppna och sluta - både på fyrkanten och på volten (vilket såg knixigt ut)...

19 november 2014

Utmanade min Gremlin!

Jag läser en bok om "Ryttarcoaching" och igår läste jag ett avsnitt om att utmana sin Gremlin. Vi har alla någon typ av "falsk sanning"; något vi intalat oss (ibland med hjälp av andra) att vi inte kan göra. Det kan vara att inte kunna sitta ner i trav, att inte kunna/våga rida ut, att inte kunna göra en viss rörelse osv. Det kallas i boken får att ha en Gremlin - det vill säga ett fantasimonster som faktiskt kan utmanas och egentligen inte finns i verkligheten. Min Gremlin är den förvända vänstergaloppen!

Tipset i boken är att utmana sin Gremlin genom att bara "prova" - för om man "bara" provar så gör det inte heller något om det blir fel eller inte fungerar. Eller hur?


Så, idag var det dags. Jag var redo att utmana min Gremlin! Idag ville jag "prova" att rida förvänd vänster galopp. Jag hade först tänkt sätta på gramanen "bara för att hjälpa till", men vid närmare eftertanke så hängde jag den vid läktaren. Då fanns den där om jag skulle behöva den...

Efter uppvärmningen så satte jag igång... Jag var noga med att hålla en kort form (för jag vet att han annars slår upp huvudet och sänker ryggen när jag går över i förvänd) och red några varv åt rätt håll. Sedan "provade" jag att flyta över i förvänd galopp via en stor och mjuk båge... Och det gick!! Jag red genom kortsidan och bröt sedan av till trav, vände över ridbanan och gjorde samma sak en gång till.. Den här gången bröt han av till trav på egen hand/tidigare än jag ville... Men det gjorde mig inget eftersom jag bara provade...

Då valde jag en av Sophie övningar, nämligen att fatta "fel" galopp längst fyrkanten. Och det funkade!! Jag kunde jobba förvända vänstergaloppen på både fyrkant och stora mittvolten - gissa om jag var glad! Jag hann till och med tänka på hur det kändes i min kropp, hur jag satt och vad jag ville förbättra. När jag sedan ändrade sitsen så bröt han visserligen av, men fatta... jag kunde till och med "tänka" medan jag red den förvända. Jippie och tjohej! Ska jag vara helt ärlig så höjde jag till och med näven i luften och tjoade ett högt segerrop... Haha, men jag tror inte att någon hörde...
Såå nööööjd!
 Jag var så himla glad och positiv och bestämde mig för att köra lite skänkelvikningar. Dem brukar vi alltid ha svårt med (ni hör... en "falsk sanning" till...) men idag satt de som en smäck. Jag kunde "parera" upp Baltazar så att vinkeln och formen och steget åt sidan var perfekt. Kan faktiskt inte tänka mig annat än att det var superfint, för han kändes stark och rak i kroppen, var lagom ställd och trampade över med benen så det stod härliga till.

När jag var klar och skrittade av vid hand, så dansade  jag (bokstavligen) bredvid Bazze till musiken som jag alltid har på. Och efteråt var jag så där himla glad att jag önskade att någon skulle dyka upp i stallet bara för att jag skulle få berätta hur himla bra det gått....

Nu vet jag att jag kan!  När jag säger att "jag kan inte rida förvänd  vänster galopp" så är det bara en Gremlin som hoppat upp på min axel. Då säger jag till honom att jag bara ska "prova" och så får jag se hur det går. Det är klart att jag fattar att det kanske inte alls kommer gå lika bra nästa gång. Men jag gjorde det på helt egen hand. Och utan hjälptygel. Vi fixade det helt själva - Bazze och jag! Älskade häst!

På lördag kör vi!!
 Jösses vad många utropstecken det blev i inlägget idag, men det är precis så det känns... Nu inväntar jag bara lördagen då jag ska utmana nästa Gremlin som säger att "jag inte kan hoppa för att Baltazar bara bockar med mig". Så på lördag tänker jag bara "prova" och se hur det går... Så det så ;)

18 november 2014

Bilder från igår

Oj, oj vad roligt det har varit att titta på filmerna från gårdagens träning. Tack snälla Jenny och Sussie för hjälpen! Om jag får tid över, så kanske jag klipper ihop några snuttar och visar här på bloggen. Får se om tiden räcker till...

Jag har ju inte berättat vad jag gjorde igår... Vi hade en rejäl genomgång av hur man rider öppna och sluta. Sedan fick jag prova på båda varianterna. Tror jag måste ha gjort något rätt, så jag har ganska ont i musklerna idag, haha... Klurigt men kul var det!

Fick också lite känsla för vänstergaloppen och hur jag kan aktivera höger/ytter skänkel. En liten aha-upplevelse som jag absolut kommer träna vidare...

Jenny A red Challe (på egen hand) innan min träning. Kul att hinna se henne lite också. Hon är så rackarns duktig... På torsdag tränar hon både Challe och Bazze (jag kan inte träna då maken är bortrest)... Haha, hon lär nog ha träningsvärk därefter...

Bjuder på lite bilder från gårdagen i alla fall :)

17 november 2014

Tjuvtitt

Har tränat idag (fast det är måndag...) Jenny A och Sussie var också där. Fick hjälp att fota o filma... Åh vad kul att se. Så himla tokigt ser det ju inte ut... ;-)

Trött!

Var bara så trött och utan inspiration igår. Förstod att det inte skulle ge varken mig eller Bazze något att rida, så det blev motion på lina i alla fall. Så att han fick röra lite på sig...

I kväll blir det träning och dessutom kommer ju både Sussie och Jenny A till stallet. Eventuellt skulle även Helena dyka upp :-)

16 november 2014

Spån...

Igår var maken och jag och hämtade ett lass spån... Skönt att få hem lite rejält på en gång. Vi brukar ju beställa tillsammans i stallet, men jag har råkat komma lite i otakt med de andra och passade på att komplettera :-)

Träffade Eija-Leena och Bazze som körde ett pass på banan. Tänk vad jag och Baltazar är lyckligt lottade som har Eija-Leena. Bättre medryttare finns inte... Enda nackdelen är att vi inte är i stallet tillsammans och därför ses så sällan.

I dag är och lite bakis efter en fest igår. Men jag ska snart masa mig till stallet... I morgon blir det träning. Jippie! :-)

14 november 2014

Ny topp tre

Hallå, hallå....

Om du läser bloggen på datorn, så ser du att det ligger en "Top tre" av lästa inlägg i högerspalten. Och nyligen såg jag att inlägget med  Bilder på Jack har seglat upp i toppen. Totalt är det läst 137 gånger... Inte illa :)

13 november 2014

Ingen bild...

Jaha, idag får ni nöja er med ett inlägg utan bild.

Ingen träning för mig idag eftersom mannen varit ute på galej. Samma visa gäller nästa vecka - hua, hur ska jag klara mig utan träning i två veckor.

Bazze har dock tränat i alla fall eftersom Jenny A ställde upp som stand-in. Eller ställde upp och ställde upp... hon pep av glädje och studsade iväg till träning, hihi...

Fick en liten kort rapport från henne att allt hade gått bra. Lite att "ta igenom" i början men sedan hade han varit superfin och hon hade jobbat massa fina grejer. Så nu sitter jag är och är avundsjuk så att öronen växer och tungan blir grön... hehe...

Ett par..??

Novembermörkret sänker sig snabbt över oss och bloggandet har inte riktigt samma fart som tidigare. Kanske beror det på att inspiration i stallet går lite på halvfart nu under hösten..?

Hur som helst så blev det ett pass med motion i går kväll. Körde samma övning som tidigare och redan nu (andra gången) så märker jag skillnad. Vi orkade igenom hela övningen utan paus. Dock var det kämpigt... Men vi gjorde det :-)  Målet är att kunna jobba lite med formen också under övningen... Så vi fortsätter på samma nivå ett tag till :-)

Red på "skogstränset" och det var kanske inte världens bästa idé, hehe... Köpte förresten nytt träns igår (måste hitta ett bra alternativ till vardagstränset) men det passade inte...

När jag var på Hööks hade jag också tänkt kolla på ridbyxor. Vet inte hur det gick till, men plötsligt har jag bara ett par vettiga byxor kvar. Och endast ett par kommer man inte långt med. Övriga par att gått sönder på olika sätt... Orkade hur som helst inte prova, så jag får åka tillbaka en annan dag :-)

10 november 2014

Härligt!!

Åh vilken härlig kväll det har varit. Sussie, Jenny A och jag sammanstrålade i stallet framåt kvällen. Det blev massa prat och fniss... Och när vi stod o fixade hästarna kom Zanna och bjöd på bullar också :-)  Mums!

Väl i ridhuset på red jag o Jenny, medan Sussie skötte stereon och coachade. Jenny fick till Challe hur bra som helst, såå himla duktig hon är. Dessutom gav hon både mig o Sussie bra tips om "tygeln här" och "skänkeln där" :-) Det tackar vi för :-)

Rätt nöjd med mitt pass, även om jag mest yrade runt och var planlös. Sussie red Challe så slutet och det såg super ut. Kul! :-)  Ser redan fram mot nästa vecka :-)

Med reflexer i skogen

Haha, missade ju att skriva inlägg igår... Fastnade framför datorn med sonen som gjorde en film om Minecraft :-)

Hur som helst så var jag ute med Tessan & Mojje och Linda & Jaspis igår. Vi kom iväg runt tre och både hästarna och vi var helt fulla i reflexer, fniss... Men tur var nog det för det var dimmigt och ganska mörkt ute... Och innan vi kom hem hade det börjat skymma en hel del.

Vi red, äntligen!, bort genom skogen och förbi stallet där min kompis Annica står. Hon har alltid sagt att det är så nära, men jag har liksom aldrig kommit till skott att rida dit... Men nu ser jag att det ju är larvigt nära när man sneddar genom skogen. Får skämmas lite...

Hur som helst så var det superhärliga vägar där och Linda lovade att visa hela svängen runt Skogslotten i vår. Härliga galoppbackar, men vi tog det lugnt eftersom Mojje haft det lite väl roligt härom dagen, fniss...

Men den här rundan lär det bli fler gånger och kanske ska jag boka in en fika med Annica på vägen, hihi...

7 november 2014

Läxa

Min läxa av Sophie var ju att hitta en bra plan för mina ridpass. För att få lite mer inspiration så har jag plockat fram mina böcker från hippson. De har känts lite för avancerade tidigare, men nu tror jag att kan hitta lite bra tips i dem. Dags att utmana mig själv och inse att jag kan mer än jag tror... :-)

6 november 2014

Snö!

Hepp - i natt kom det liksom lite snö. Så det var ganska spännande att halka in till jobbet i morse. Dessutom fick jag lite dåligt samvete över att Bazze bara hade tunna regntäcket (jo, jag vet att han är en häst...) och tog mig därför upp till stallet på morgonen för att sätta på ett tjockare... Hmm, spännande med sommardäck i snöyran som sagt...

I kväll har jag tränat (liksom varje torsdag). Känner mig nöjd med vad vi klarade av idag. Jobbade en hel del med vänster förvänd och skänkelvikningar. Dessutom pratade vi om att jag ska ha en plan för mina ridpass. Just nu rider jag ju lite planlöst när jag rider själv... Läxa blev att skriva ner hur ett ridpass ska se ut för mig. En plan som jag kan hålla mig till...
Känns utmanande att få till något som passar mig... :-)

Pratade lite med Sussie (hon tränade inte idag). Tror vi skulle behöva en kväll över en flaska vin för att hinna snacka om allt. Hihi... Dessutom var hon söt och överlät en graman till mig. Men än är inte sista ordet sagt om vad det kostar, hehe...

5 november 2014

Lyrisk!

Jag är helt lyrisk efter kvällens ridning! Fokus låg på galoppen och den var så fantastiskt fin! Så något måste Eija-Leena och jag gjort rätt sista tiden... :-)

Kort, hög och rund galopp... Till och med förvänd i båda varv utan större problem. Sen måste jag vara där med hjälperna och stötta, känna och peppa hela tiden. Men det är nog det Sophie kallar "att rida", fniss...

Tessan var också i stallet och vi tog in hästar, pratade strunt och red en stund tillsammans. Kul! :-)

3 november 2014

Klippa för att undvika skav

I kväll var det Baltazars tur att bli klippt. Under de år jag ägt honom så har han alltid fått skav av sadelgjorden när jag klippt honom. Så i år tänkte jag testa en egen variant av klippning... Vi kan väl kalla den "sadelgjordsklippning".

Jag har klippt hela halsen och runt bogen. Sedan klippte jag under magen, men sparade päls precis där gjorden ligger. Svårast var själva "avslutet" bort mot "virveln". Men till slut blev det en slags halv båge. Lite hackiga linjer... Men i det stora hela är jag nöjd. Ska bli spännande att se hur det funkar :-)

2 november 2014

Förmiddag med Ulrika

Har haft en riktigt skön och lång förmiddag i stallet tillsammans med Ulrika. Tiden har fort när man har trevligt, så vi märkte inte riktigt hur klockan sprang iväg. Vips, så hade det gått fyra timmar... hihi...

Ulrika och Baltazar
Ulrika red ju Baltazar några gånger förra hösten, men sedan har det av olika omständigheter inte blivit av. Men nu kände vi att det var dags igen :) För ett par år sedan hade  Ulrika och jag häst i samma stall och hängde tillsammans typ varje kväll - så det känns skönt att falla tillbaka i "stallsnacket" igen. Det liksom bara finns där helt naturligt :)

Vi tog in Bazze med en gång och Ulrika fixade ordning honom medan jag gjorde sysslorna. Vi började sedan med en tur i skogen innan vi gick ner på banan. Efter lite uppvärmning så jobbade  Ulrika igenom alla gångarterna i båda varven. Fokus låg på att "lära känna" Baltazar och hitta några av de där berömda knapparna.



Det gick riktigt bra och både Baltazar och  Ulrika blev trötta och varma. Själv gick jag bara runt och fotograferade, hihi...

Ulrika trivdes bäst med galoppen, så det blev den hon jobbade mest i. I höger varv gick det riktigt bra och de kom till bra "jobb". I vänster var det svårare och Ulrika fick kämpa mer för att försöka få till det. Förhoppningsvis kommer hon ha ordentligt med träningsvärk i morgon. Fniss...

Nu i kväll så ska jag upp till Bondesätter och klippa Pamina. Skrutt-fian! I morgon blir det nog Bazzes tur att bli klippt....

1 november 2014

Tandläkaren

I går hängde jag med Sussie och Challe till tandläkaren. Lisa var också med, så vi var ett helt litet gäng som tuffade iväg från Långkärr strax efter lunch. Challe var en stjärna på att gå in i (och ut ur) transporten. Haha... där har Baltazar och jag lite att sikta mot.

Det var spännande att se hur det gick till hos tandläkare Torbjörn. Challe skötte sig utmärkt och var nog mest besviken på att hon inte fick åka på tävling. Lisa, Sussie och jag hann med att både fika och snacka strunt. Haha... Precis som vanligt med andra ord ;)

Challe som undrar var alla andra hästar är...

Jag hann också med att pussa lite på min Bazze-Bus, för han kom in med Eija-Leena precis innan vi skulle åka.

I morgon hänger Ulrika med till stallet och ska rida lite. Hoppas att det har slutat regna till dess - för idag har det varit blött hela dagen...