29 november 2013

Globen - första dagen

Idag började en av årets höjdpunkter, nämligen Stockholm International Horse Show i Globen! Det är fjärde året som Ulrika och jag är här, och i år ser vi fler föreställningar är tidigare :-)

Idag har vi hunnit med shopping, dressyr, hoppning, Islandshästar och Show. Nu väntar kvällens hoppning med bland annat Stjärnstafetten :-)

27 november 2013

Träning i går

Tränade igår, eftersom jag är upptagen med annat i morgon (min vanliga träningsdag). Sophie red första halvan och gav samtidigt många bra tips. Blir så sugen på att träna på det själv :-) Hon tyckte han kändes fin och med på noterna :-) Roligt att höra!

När jag satt upp så var han mjuk som smör som han brukar vara när S har ridit. Gillar verkligen den känslan och hoppas att jag en dag kan få honom så genomriden själv. Det är något att se fram mot och ha som målbild :-) Fick rida öppna i trav och galopp - ja, i alla fall början till öppna.
Jättekul!

I kväll var Ulrika med och red. Och så planerade vi helgens resa till Globen. Tjoho! :-)

24 november 2013

Skogen

En solig dag som den här, bara måååste man ju ut i skogen. Eller hur?!

Hade tänkt ta klätterrundan, men lagom när jag skulle rida iväg så kom en bil och körde vägen in bakom stallet. När den parkerade lite längre upp i skogen, så hördes att en skällande hund hoppade ur. Jakthundar? Nja, jag blev osäker på om det var jägare eller inte och bestämde mig för att bara rida sjövägen fram och tillbaka istället.
Guud så skön - men guud så kallt!

Väl ute i skogen, så träffade jag på paret med hunden. Bara på promenad... Hunden var dock av större sort och inte helt van vid hundar. Men det gick bra....

Vände vid orangea spåret och på vägen hem mötte vi fyra cyklister på mountainbike. Baltazar tyckte de såg väldigt underliga ut med sina cyklar, hjälmar och glasögon. Snälla som de var stannade de när jag bad om det - Baltazar hoppade typ en meter ut i skogen och gick därefter frustande förbi dem. Hihi... han är lite extra söt ibland killen.
Nästan med på bild - men bara nästa... ;)

Tillbaka i stallet insåg jag att jag glömt kaffet hemma. Hjälp! Men det var inget att göra åt det... Bara härda ut, göra sysslorna snabbt och sedan åka hem och fika. Fick lite fina bilder på Grabbarna Grus i hagen också. De kommer en annan dag :)

22 november 2013

Gårdagens träning


Gårdagen träning var bra, för jag fick med mig mycket matnyttigt. Jag inser att jag har ridit lite för 'lojt' sista veckorna - med resultatet att jag fick jobba lite mer igår för att få till en kortare, högre form. Från och med nu ska jag vara mer noga när jag tränar själv. Är det 'dressyr' så ska han vara på tygeln i alla gångarterna. Och formen får inte vara för lång

Vänster galopp gick av någon anledning helt ok. Kunde till och med jobba med att länga/korta och att rida förvänd. Fattar inget... Men det var en härlig känsla att det funkade :-)
Och så blev det skänkelvikningar över hörnlinjen, lite ryggning och ökad trav. Ja, lite av varje :-) Kul var det i alla fall, som vanligt :-)

Tjingeling!

20 november 2013

Ulrika

Även denna onsdag hade jag turen att få sällskap av Ulrika i stallet. Är verkligen glad över att vi gjort verklighet av vår idé att hon skulle börja rida Baltazar lite smått. Jag håller tummarna för att hennes kropp håller, så att vi kan fortsätta med dessa onsdagskvällar tillsammans :-)

Idag blev det en kvarts ridning i blandade gångarter för Ulrikas del. Hade glömt snodden, men tycker det funkade bra ändå. Fast lite skumpigare blir det ju så klar när han kör upp huvudet. Förra gången var mest 'känna på' - men nu blev det lite mer ridning. Fokuserade bland annat på halt och avsaktningar.

Jag red innan Ulrika och fokuserade en del på formen och 'få upp magen'. Kändes helt ok :-) Blev också en del galopp och i höger fokuserade jag på att variera sprången. Kul att börja jobba med det :-)

Tjingeling!

18 november 2013

Bättre än väntat

Efter att Baltazar skruttat i skogen i flera dagar, var det dags att böja o ställa lite idag. Hade plockat fram några övningar från Hippson och var riktigt sugen att ta mig an dem. Men... jag kom aldrig så långt, för jag kände att det var andra övningar som passade bättre. Blev mycket galopp och jag har kommit fram till att det gör stor skillnad om jag drar tillbaka ytterskänkeln ordentligt. Nötte på vänster - och blev riktigt nöjd till slut :-)

Försökte fixa lite egna bilder och det gick ju ok. Lite suddiga, men det får ni hålla till godo med ;-)

17 november 2013

Kårklösa runt

Snacka om härligt väder idag! Svårt att tro att det är mitten av november... Perfekt då att jag hade bokat in en tur med Mats/Ester och Linda/Jaspis. Blev barbacka för min del, är ju så skönt och varmt om rumpan då. Hihi...
Mats och Linda gör klart för avfärd

Vi red till Kårklösa - men i stället för att svänga in mellan stallen som vi brukar, så fortsatte vi fram och ner i skogen på orange spåret. Det var uppkört av skogsmaskiner, men trots det riktigt mysigt. När vägen torkar upp så kan det bli en perfekt galoppväg - fast åt andra hållet så att man får uppförsbacke. Det får vi testa i sommar :)

På ett ställe skulle vi över en bäck i en ravin, typ... och eftersom den var typ en halvmeter djup i mitten och vi inte ville att hästarna skulle trampa ner i den, så hoppade vi av och lät dem "skutta" över. Sen skulle vi upp på hästarna igen. Haha... inte lätt utan sadel kan jag säga. Tur att Mats erbjöd sig att kasta upp mig :)
Sen bar det av vidare igen.
På väg!

Nästa hemma så säger Mats "Var det inte en älg jag såg där?" Hjälp, tänkte jag... och var glad att vi skulle en annan stig hem. Efter en stund till så brakar det till i skogen åt ena sidan... Jag nojade som vanligt över att stöta på djur - men inte ett endast såg vi till. Kanske skulle ta och släppa den där dumma fobin jag har.. I alla fall tills jag verkligen stöter på ett djur i skogen och ser vad som händer. Fniss....

Var ute nästan prick en timme och det var bara huur skönt som helst :)
Lite suddig - men jag är i alla fall med på bild ;)

16 november 2013

Shopping på Hööks

Idag fick jag äntligen fick jag tid att åka till Hööks. Efter några kalla dagar kändes det lite akut att få tag på nya vinterkängor. Hittade ett så jodphurs som jag tror blir bra :-)
Köpte också ett par nya ridbyxor. Ska prova dem lite mer hemma... Men tror de blir bra :-)

Dessutom köpte vi nytt halsband och koppel till Lykke. Ett riktigt rosa! :-)

I morgon blir det skogen med Linda och Mats. Förhoppningsvis även Tessan...

14 november 2013

Annorlunda

Idag är en lite annorlunda torsdag - för jag har nämligen inte tränat. Det är sällan jag måste hoppa över veckans träningspass, men ibland går familjens alla aktiviteter inte ihop. Idag fick makens intressen gå före mina :-)

Igår var hovis Tessan och satte nya skor fram. Därefter red jag en knapp timme. Kändes trögt och inte alls som jag ville. Konstaterade återigen att det är viktigt för mig att ha en plan för mina ridpass. Om inte - blir det lätt att jag bara 'glider runt' och känner mig missnöjd. Och så vill jag inte ha det...

I övrigt fick jag ett telefonsamtal i kväll som ställde höstens planer lite på ända. Så nu behöver min långsamma hjärna (som inte gillar förändringar) ställa om sig lite... ;-)
Men det gav mig å andra sidan en tankeställare som nog var nyttig för mig...

12 november 2013

Skillanden i bilder :)

Hösten är här och därmed har också tävlingssäsongen gått mot sitt slut. Tycker att det är lite roligt att göra en tillbakablick på hur vi (nåja, mest jag...) utvecklats under året. Har plockat fram några bilder från hösten 2012 (KM och  träningstävling på Hillersta) - och som jämförelse några bilder från KM och tävlingar i höst, 2013.

Baltazar är van vid tävlingar och betydligt mer välutbildad än jag är. Just därför har jag haft möjlighet att få en rejäl skjuts i min egen ridning och känner att jag utvecklats hur mycket som helst under detta år. Baltazar och jag skulle inte heller kommit så långt utan vår tränare Sophie Lindström. Hon och hennes träningsfilosofi passar mig och Baltazar så bra. Lycka att ha en sådan engagerad tränare! Tänk att hon fått mig att uppfylla min dröm att komma ut och tävla. Tack!

Under säsongen har jag "tränat på att tävla" och jag tycker att jag börjar känna mig mer hemma på tävlingsplatserna. Börjar också få lite kläm på hur jag ska rida fram för att det ska passa mig och Bazze. Har också fått med mig några rosetter hem och det är ju extra kul. Lite extra roligt har det också varit de gånger jag fått rida med i Skogslottens lag.

Bästa resultatet? Nja, om man ser till % så är det KM som slutade på 66,38% (LB:1). Men gladast och mest förvånad blev jag nog över de 62,12% jag fick när jag red LB:3 i Finspång bland de stooora hästarna :) Kolla in den härliga bildserien på det i det här inlägget.

Och nu lite bilder...

Hösten 2012

KM, Skogslotten

KM, Skogslotten



Träningstävling, Hillersta

Träningstävling, Hillersta

Hösten 2013


KM, Skogslotten, 2013

KM, Skogslotten, 2013

KM, Skogslotten, 2013

Heda, 2013

Heda, 2013


10 november 2013

Söndag

Sussie och jag var i stallet vid kl 10 och hade tänkt oss ett träningspass tillsammans. Vi kunde dock inte låta bli att skritta fram ute i skogen - det var ju en underbar förmiddag. Väl nere på ridbanan så såg vi tyvärr att Challe haltade, så Sussie fick vackert traska upp till stallet igen. Min motivation föll en del när jag blev ensam kvar - men jag gjorde mitt bästa under den korta stund jag red. Det blev serpentiner med volter i "svängarna" och så övade jag på skänkelvikningen. Gick väl hyfsat under förutsättningarna tycker jag - men det blir inte ett pass att lägga till historien...
Däremot satt vänster galoppen som en smäck - och det var ju skönt :)
Tränat och klart :)

Därefter blev det fika och snack i sadelkammaren :)
När Sussi åkte vidare hem, så gick jag ner i hagen och mockade en kärra. Bazze och Roger stod och mumsade sitt lunch-hö och var trevligt sällskap :)
Trevligt sällskap i hagen!

7 november 2013

Snabbis

Blir en supersnabb rapport från kvällens träning...

Började med en trött och oengagerad häst (och ryttare?) och slutade med ett ekipage som gick riktigt fint :-) Lika fascinerande varje gång, att Sophie kan locka fram det bästa ur oss utifrån just den dagens förutsättningar :-) Lycka att ha en sådan tränare!

Jobbade vidare med galoppen och mot slutet fick vi faktiskt till det riktig bra - halleluja! Körde också lite skänkelvikning. Tycker ju att det är såå svårt. Fick flera bra tips - och bäst gick det när jag tänkte att det skulle gå i 'mellantravs-fart'.

Rackarns vad jag är sugen på att träna vidare på detta... Rooligt att rida!

6 november 2013

Fokuserad!

I kväll blev det ridhuset för att nöta på veckans läxa - nämligen vänster galopp. Låt mig säga som så att den fortfarande bråkar... Hmm...

Förstod på Eija-Leena att även hon haft problem med just vänster galopp. Funderar på om det kan bero på skorna? Baltazar slog ju av en framsko för ett tag sedan och fick en annan modell påslagen. Nu när det gått några veckor så har den "vanliga" slitits ner ganska mycket - medan den andra är "tjockare". Dessutom har den ena en tåkappa och den andra två tåkappor. Tessan (min hovis) kommer och tittar på det nästa vecka - kanske blir galoppen bättre när hon fixat till fötterna...??

Hur som helst - galopp var läxan - och galopp skulle det bli. Började med min vanliga uppvärmning och Baltazar kändet mjuk, fin och med på noterna. Men... redan i fattningen av första vänster galoppen så kändes det tröögt. Bara på´t igen! Gjorde många tempoväxlingar mellan trav och galopp - för att få honom kvick för vänstra galoppskänkeln. När det kändes ok, så låg jag på en stor volt och rullade. Fick ha ett ganska gott tempo för att han skulle kännas fräsch och framåt.


Den stora volten "växte" och blev en oval. Så att jag red kanske 10 meter på långsidan- gjorde en halv volt över till andra långsidan - 10 meter på den långsidan också - och så en halv volt över till andra sidan igen... Fick"attackera" långsidorna för att han skulle hålla galoppen. Haha... Men taktiken verkade fungera. Det blev några avbrott till trav - men på slutet så kunde vi köra fyrkanten runt i en riktigt ok galopp :) Just nu så "bär" jag honom till viss del i innertygeln - eftersom han bryter av lättare när jag börjar fånga upp yttersidan. Men jag är nöjd ändå - även om jag fick rida honom riktigt mycket inåtställd idag, så kändes det som att vi är på rätt väg :)

En fördel från förra träningen är att jag inte alls känner mig orolig för "farten" i galoppen - känns snarare skönt att få till en fräsch galopp och jobba därifrån med samlingen. Inte minsta tillstymmelse till bus heller - trots att jag pushar galoppen. Härligt!




Körde en del skänkelvikningar också, men de fungerade inte alls idag. Har liksom ingen känsla för när det är bra eller inte... så jag vet inte när jag gör rätt och fel.. Idag kändes det i alla fall mest som fel...



3 november 2013

Blött i skogen

Sussie, Linda och jag hade bestämt att rida ut i skogen idag kl 14. Det har varit grått och kallt hela dagen - och precis lagom när vi tog in hästarna så började det regna - och regna - och regna...
Ska bli jättekul - tycker både Bazze och jag, hihi..

Vi kände oss ganska hurtiga när vi hoppade i våra regnställ och ländtäcken och red iväg... Det finns inget dåligt väder... bla, bla bla... ;) Tog en sväng på totalt 45 minuter och det får väl anses ok med tanke på väderleken. Både hästarna och vi var ganska nöjda när vi kom tillbaka till stallet och fick gå in under tak igen.
Klara att ge oss iväg!
Baltazar var så söt och blev kär i Jaspis. Hon verkade dock lite lagom ointresserad.. hihi...
Baltazar är kär ;)
Efter ridturen blev det fika och snack i sadelkammaren. Lovely!
Sussie leker kurragömma,fniss...

Lite lagom bra bilder från en regnig och blöt tur...

2 november 2013

Fotografering!

I förra veckan så traskade Sussie och jag ut med hästarna i skogen och fotograferade lite :) De flesta träden hade redan hunnit tappa nästan alla löv, men det var trots det ett ok ljus och en ganska härlig höstskog att ta bilder i...

Här kommer ett smakprov:







1 november 2013

Galopp, galopp, galopp!

Träning igår :) Jag var laddad och sugen, för Baltazar har ju varit så fin senaste veckorna. Bestämde mig för att ta med kameran och filma - inspirerad som jag var efter att ha tittat på film under eftermiddagen och efter det som Sophie filmade förra träningspasset.
Det blev en nyttig lektion, kan man väl säga.. hmm..

Tycker att det är ganska pinsamt egentligen, men berättar ändå för att det inte ska bli så stor sak i min hjärna... Saken är den att jag till och från har problem med vänster galopp. Ja, ni som känner mig och läst bloggen ett tag känner säkert till det redan... Saken är den att varken Sophie eller Eija-Leena har samma problem = jag känner att det är "mitt fel" och att jag "inte kan". Igår ställdes allt på sin spets igen för jag kunde inte ens hålla vänster galopp på en hel långsida. Antingen så  bryter han av till trav - eller så byter han galopp. Ja vet, det låter inte klokt och just därför känns det så dumt, skumt och lite pinsamt att det inte fungerar. Jag menar... "alla" kan väl galoppera runt fyrkanten. Vad är problemet, liksom...
Väldigt svettig Baltazar efter träning!
Hur som helst... vi nötte på galoppen, galoppen och galoppen... och pratade igenom vad det kan vara som gör att det blir så här. Vi kom bland annat fram till det här:
  • Jag förväntar mig att bara kunna "åka med" i galoppen, men det fungerar inte längre eftersom jag ställer högre krav på form, energi osv. Jag måste nu lära mig att "rida" galoppen i varje steg - precis som jag börjar göra i traven.
  • Baltazar har kommit på att jag mer "åker" än "rider" i vänster galopp och därför lätt kan komma undan jobbet. Jag vågar inte heller riktigt säga till honom - eftersom det är i vänster galopp han har busat/bockat med mig rejält några gånger.
Som vanligt på träningarna så ger sig inte Sophie förrän jag gör som hon säger, hihi....   Steg ett var att få igång galoppen ordentligt och få Bazze att lyssna på skänklarna. Ju fler varv vi "for runt" - desto mer vågade jag säga till honom att skärpa sig. Även om jag inte är riktigt så tuff som jag borde ännu, så kände jag att jag kunde kicka till med skänkeln och peta med spöet utan att vara rädd för att han skulle bocka iväg med mig. Och efter flera varv i en...öhh, ska vi kalla det "fräsch" galopp med huvudet rakt upp.... så kunde jag till och med sjunka ner på rumpan och försöka börja jobba honom i någon slags form. Det där med formen gick väl inget vidare...  men det kommer... :)
Nu övar vi vidare...
Har inte vågat titta på filmen ännu, men ska göra det i eftermiddag. Kanske, kanske vågar jag låta er se en snutt av eländet också... Hehe...

I övrigt nöjd med träningen och hur samarbetsvillig Baltazar känns. Ja, är faktiskt nöjd även med galoppen (även om det nog såg hemskt ut) - men det känns så jäkla skönt att äntligen ta tag i den och börja får ordning på det hela. Och det kan ni vara säkra på att jag ska! Få ordning på den alltså... :)

Veckans läxa - Jobba på vänster galopp!
Vinterns projekt - lära mig RIDA i galoppen!